Byggbranschen engagerar flest på heltid

Nu har statistiska centralbyrån (SCB) kommit ut med en rapport som visar att byggbranschen var den bransch som hade flest heltidsanställda under 2015. Hela 93 procent var heltidsanställda.

Fabrik
En paradox är att antalet heltidsanställningar fortsätter att gå ner inom industrin. Samtidigt var produktionen den här hösten högre än vad den var under samma tid förra året. Hur ska man tolka det?

I rapporten kunde man också läsa att hotell- och restaurangnäringen var den som hade lägst antal heltidssysselsatta. Där låg den bara på 59 procent vilket inte heller är så förvånande eftersom arbete inom restaurangindustrin har lite speciella förutsättningar. Anstälningsformerna är ofta andra och många arbetar på deltid eller på timme. Några sena kvällar i veckan och så vidare.

De näringsgren som sysselsätter flest antal personer är den finansiella branschen. Det är också den verksamhet som sedan 2006 har ökat mest. Näst mest unga människor söker sig också till den finansiella marknaden.

Den bransch med näst flest heltidsanställda under 2015 var vård och omsorg.

Handlesbranshcen var inte helt otippat den bransch dit unga sökte sig mest. Med unga menar vi de i åldrarna 15–25 år.

Antalet anställda vid industrin fortsätter däremot att minska, samtidigt som produktionstakten har ökat. Under september 2016 steg den med 1,5 procent jämfört med samma period året innan. Den utvecklingen går emot alla förväntningar. Så frågan är vad det egentligen betyder och om trenden kommer att fortsätta in i framtiden. Delar man upp industrin i olika verksamheter och synar från noggrannare visar det sig att det främst är gruvindustrin liksom den kemiska industrin som har ökat mest.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × två =