Den levande industrin

Nyligen kom en rapport som förkunnade att svensk industri sysselsätter hela 850 000 personer. De senaste åren är det många som profetsiat om industrins försvinnande. Jag säger inte att det är felaktigt. Jag tror till exempel inte att den kommer att öka — förutsatt att vi inte kommer på något bländade unikt som bara kan producerar i Sverige. Sannolikheten är sådär. Däremot verkar industrin bara vara på avstannande och därför finns det mer tid att förbereda sig för framtiden.

När man blickar mot USA och människorna i det beryktade rostbältet som gick och röstade på Trump så tänker jag ofta på de människor vi har här, som bor och verkar i industristäder. Varje vecka läser jag om verkstäder som lägger ner i dessa städer, men jag läser också om nya initiativ och industrier som kommer till. Jag tror inte att situationer för våra industristäder är fullt så illa som i rostbältet och den största anledningen till varför jag tror det är att vi har en större rörlighet i Sverige. Jag tror att det är lättare för ungdomar i mindre städer att skaffa sig en utbildning för ta sig dit de vill. Det hör ungdomen till och det är vad de ska göra. Sån är min åsikt.

Som en kontrast till det hotar landsbygdsdöden som många brukar tala om men enligt Statistiska centralbyråns prognoser för in- och utflyttningar mellan våra städer så stämmer inte riktigt det. Visserligen är det många som flyttar från små orter,, men de flesta flyttar inom sitt eget län. Sedan är det många som flyttar till storstäderna också men i ett tjugoårsperspektiv kommer det att förändras. I framtiden kommer mellanstora städer att bli minst lika populära. Eventuellt ser vi redan det hända. Så när människor flyttar till Lindköping, skaffar familj och så småningom en villa utanför staden så börjar även det lilla samhället att växa igen, eller på nytt. Som ett kretslopp, eller vad tror du?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × ett =