Hur ska det egentligen gå med industrin

Eftersom Sverige är en förhållandevis liten ekonomi är vi känsliga för konjunkturens svängningar. Så heter det och även om Sveriges ekonomi går bra är orosmolnen under 2017 många, Donald Trump – hans relation till Kina och den fria handeln, sedan har vi Europas alla val och EU:s framtid.

Just nu befinner vi oss i en högkonjunktur och för vita svenskar har andelen sysselsatta inte varit så här bra sedan början av 90-talet. Samtidigt är det ju så att en högkonjunktur alltid kläms in mellan två lågkonjunkturer och tvärtom. Men jag är hellre optimistisk, mycket tack vare de senaste årens tekniska och digitala utveckling. Det är en spännande tid vi lever i och utvecklingen framöver kommer att påverka oss på sätt som vi idag inte har en aning om. Det gäller alla industrier.

Effektiviserar för att kunna bli mer konkurrenskraftiga

Den underliggande känslan när det gäller den tillverkande industrin är frågan kring hur den ska överleva i ett land som Sverige. Vår arbetskraft har svårt att konkurrera med underbetalda arbetare i Kina. Politiker och företagsledare har ofta valt att satsa på digitalisering för att effektivisera produktionen och på det sättet bli mer konkurrenskraftig.

Hur ser framtidsutsikerna ut?

Skogsindustrin är en av Sveriges starkaste industrier.

I Sverige går vissa industrier bättre än andra. Framtidsutsikterna för skogsindustrin torde se rätt goda ut, särskilt ju mer förnybar den blir. Däremot ser det kanske värre ut för el- och elektronikindustrin, där hittar vi till exempel Ericsson som de senaste åren sparkat allt fler personer. Under 2015 utgjordes 40 procent av Sveriges export av maskiner och transportmedel, där telekomprodukter ingår.

Det vi är bra på i Sverige är innovation och tekniska lösningar vi ligger i framkant gällande miljöfrågor och prognosen för att detta kommer att efterfrågas i framtiden är god.

Läs mer om fördelningen mellan olika sektorer och Sveriges export på ekonomifaktas sida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 3 =