Miljövänligt snickeri

Jämfört med hur det var förr så går vi ju mot en värld där vi försöker använda mer och mer miljövänliga material. Ändå är det ibland svårt att undgå ämnen som är farlig både för dig själv och miljön. Vi försöker alltid och så långt det går att använda miljövänliga produkter.

Därför tänkte vi den här veckan bjuda på en liten checklista där vi specificerar det bästa miljöalternativet för vanliga produkter som vi brukar använda inom snickeri.

Något som också är viktigt att tänka på när det gäller giftiga ämnen är vad man med avfallet. Det brukar stå tydliga instruktioner på produkterna, det finns också information gällande avfallshantering på din kommuns hemsida. Gör gärna en kemisk inventering där du Identifierar farligt avfall eller icke-farligt avfall och inför rutiner kring hanteringen av dem.

lampa
Spara både pengar, energi och miljö genom att ersätta alla gamla lampor med nya LED-lampor.

Lim – Använd lim med ingen eller så låg halt av lösningsmedel som möjligt, smältlim, värmeförsegling, vattenbaserat lim eller PVA-lim.

Målning och lack – Använd produkter med så få organiska föreningar och farliga luftföroreningar som möjligt. I synnerhet vill du försöka undvika produkter med metallbaserade pigment. Använd också så effektiv sprututrustning som möjligt.

Borttagningsmedel – Tänk på att använda lösningsmedel utan klor, spä gärna ut den. Ett tips är också att använda sprayflaska när du applicerar produkten.

Batterier och belysning – Använd laddningsbara batterier, LED-lampor när så är lämpligt. Byt ut alla lampor med kvicksilver. Inför en rutin för insamling av både lampor och batterier.

Det var några av de saker man kan tänka på när det gäller snickeri och miljö. Självklart finns det fler saker. Därför kommer vi att återkomma till ämnet. Om du har några egna tips när det gäller miljövänligt snickeri så får du gärna lämna en kommentar eller höra av dig till oss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva − åtta =