Nu har till och med Dubai fått nog

Inom kort kommer några kommunala tjänstemän att bege sig till Danmark för att lära sig mer om hur de kan bygga mer miljövänliga bostäder. Miljöanpassning är ju annars något som Dubai inte är särskilt kända för. Snarare tvärtom. Men om sistone har de ändrat taktik och nyligen genomdrivit nya byggnormer som ska göra både bostadshus och varuhuskomplex mycket grönare.

Anledningen till att kommungubbarna kommer att bege sig till Danmark beror på att danskarna fokuserat på hållbart byggande. I synnerhet de senaste 25 åren.

Förenade Arabemiratens nya grepp kommer att ställa en hel del nya krav på nationen som tidigare har haft svårt att förena ett grönt tänkande med sina ekonomiska krav på tillväxt. Ändå känns ju de här nya greppet positivt. Initialt burkar det kräva stora investeringar. Över tid har det ändå kunnat visa sig vara lönsamma.

Danmark vill hjälpa till

Den danska företags- och tillväxtministern Troels Lund Poulsen ser mycket positivt på arabernas ökade intresse och hoppas att samarbetet kommer att expandera över de kommande åren. Hans initiala bedömning är att Arabemiratens plan verkar ambitiös och som att de verkligen vill göra något för att bli betydligt grönare.

Dubai tar rygg på Danmark och börjar tänka mer hållbart.

En av Dubais tjänstemän sa i ett officiellt uttalande att ”För att förhindra en uttömning av landets nationella kapacitet krävs det en satsning på förnybara energier.” En av de saker som Dubai intresserar sig allra mest för är hur man kan optimera kylsystem, liksom hur man energieffektiviserar bostadshus.

Precis som i Danmark har vi i Sverige under de senaste åren fokuserat på att bli energieffektivare. Det finns alltid saker att lära och utvecklingen går ständigt framåt. Det säger svenska QSEC, ett företag baserat i Göteborg som bland annat fokuserar på energieffektivisering i bostadsrätter. De menar dessutom att det finns pengar att spara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 3 =