Nyheter från industrivärlden

Enligt statistik från SCB (Statistiska Centralbyrån)är industrin nu tillbaka på samma nivåer som innan finanskrisen 2008. Kapacitetsutnyttjandet ligger numera på 90 procent. Bäst av allt går det för industrin inom gruv- och mineralutvinning som har stigit med 2,5 procent sedan i fjol. Den ligger numera på hela 97,3 procent. 

Bra går det också för insatsvaror som har stigit till 92,2 procent. Insatsvaror är en vara som används och förbrukas vid tillverkningen av andra varor. Tyg är ett bra exempel på en insatsvara. Det går således bra för den svenska industrin.

Sämre går det för den brittiska. Där har produktionen inte stigit i samma takt som analytiker förävntade och önskade. Sedan föregående månad har den sjunkit med 0,4 procent. Prognosen var också att den skulle ha stigit med 2 procent sedan i fjol men sedan dess har den bara stigit med 1,4 procent.

Betydligt bättre går det för den tyska industrin som har fått 2,4 procent fler ordrar jämfört med samma tid förra året. Det är mer än förväntat. Ekonomidepartementet i Tyskland sa i ett uttalande att de tillverkningsindustrin har gynnsamma förhållanden just nu och det återspeglas i landets företagsklimat.

Orderingången för Sverige ligger inte långt efter den tyska och den har stigit med 11,9 procent sedan motsvarande månad förra året. Det är främst ordnarna inom landet som har stigit och de ligger på. Enligt SCB är det särskilt metallvaror som går bra. Vilket ligger helt i linje med kapacitetsutnyttjandet som vi nämnde ovan.

Det närmaste året kommer det också att bli intressant att se hur det kommer att gå för den franska ekonomin. Nu när Macron ska styra skeppet. Enligt experterna kommer det främst att vara unga, småföretagare och start ups som kommer att vinna om Macron lyckas genomdriva sina förslag. Han vill också modernisera landet med innovation, miljösatsningar och digitalisering. Stora ord men först måste han få stöd av parlamentet och det valet är inte avgjort än.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − sexton =